SADECE İYİ BİR DİNLEYİCİ OLUN

  • Ergenlik öncesi döneminde olan çocuklarda, bu durumun kişisel bir problem olduğunu düşünmeyin. Eğer iyi dinleme becerileri edinirseniz bunun geçebileceğini bilin. Dinleme, aynı zamanda öz benlik gelişimi açısından önemlidir.
  • Eğer kendinize hakim olamayacak gibi olursanız durun. Ciddiyet ve saygı içerisinde konuşma anını yakalayın. Kastetmediğiniz şeyi söylemeyin, ancak söylediklerinizi kastettiğinizde tutumunuzu sürdürün.
  • Çocuğunuz eve geldiğinde soru sormama konusunda kendinizi frenlemeniz gerekebilir.Pek yakında güzel bir iletişim elde edebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu sizinle birlikte oturmaya davet edebilirsiniz. Sebebini sorduğunda “Çünkü sadece seninle olmak için biraz vakit yaratmak istedim. Ben buna çok ihtiyaç duyuyorum .Ya sen? ” deyin. Başka soru sormayın. Çocuğunuzun, koşulsuz sevginizi ve aidiyetinizi hissetmesine izin verin.
  • Çocukların, karşılıklı saygıya dayanan, iletişim ve problem çözme becerileri öğrenebilecekleri fırsatları olması için düzenli aile toplantıları yapın.
  • İyi dinleme becerileri edinmek, çocuğun dünyasına girmekle başlar. Çocuğunuz konuşurken, onun düşüncelerini onaylamaz bakışlarla veya akıl vererek biçimlendirmeye çalışmak yerine söylediklerini anlamaya çalışın.
  • Gizli bir dinleyici olun. Bu hiç kimse dinlediğinizin farkında değilken, sizin ortalıklarda olmanız anlamına geliyor. Sadece çocuklarınızın olduğu yerde takılın ve ağzınızı kapalı tutun.

Bir anne, sabah kızı okula hazırlanırken, çamaşır makinesinin köşesinde oturur. Hiç soru sormaz. Çok geçmeden, kızı, hayatı hakkında bir şeyler mırıldanmaya başlar. Bir baba, oğlu odadan içeri girdiğinde ,gazetesini indirir ve “Selam” der. Gazetesini aşağıda tutmaya devam edip soru sormamak için kendini tutar. Bazen oğlu, divanın üzerine atlar ve baba oğul sessiz arkadaşlığın tadını çıkarırlar. Bir bakmışsınız günün nasıl geçtiği konusunda konuşmaya başlamışlar.

Başka bir zamanı da düşlersek araba sürmek de sadece dinlemeye müsait olan bir başka harika fırsattır.

  • Birçok çocuk, konuşmayı bırakır, çünkü ebeveynler hemen bayrağı eline alıp tavsiyeler vermeye başlarlar. Ağzınız kapalı dinlemesini öğrenin. Cevaplarınızı “Hım,Hıı “ ile kısıtlayın.Bazen çocuklarınızın dinlediklerini hissettiklerinde ne kadar ileriye gittiklerini gördüğünüzde şaşıracaksınız.
  • Meraklı olun. Sadece daha fazla konuşmayı teşvik eden türden sorular sorun: ” Ne demek istediğini anladığımdan emin değilim. Konuyu biraz daha açar mısın?”  “Bundan ne gibi örnekler verebilirsin bana?”  Doğru meraklılık tutumu önemlidir.
  • Daha fazla paylaşmaları konusunda onları yüreklendirmek için “Düşünüyor olabileceğin başka neler var?” diye sorun . Çocuğunuzun söylenecek her şeyi söylediğini düşünürken, bu soru, çoğunlukla, bulmak için teşvik edilmeden önce farkına varmamış olabileceği derin bir konuya geçişi sağlar. (Bu eşler arasındaki iletişimi düzeltmek için de harika bir yoldur.)

Sevgili Nihan Kaya’nın söylediği gibi ” İçimizdeki çocuk anlaşılmayı, yardım çağrısının duyulmasını bekliyor. Onu duyabilmeyi öğrenebildiğimizde, kendimize doğru anne-babalık etmesini de öğreneceğiz. O zaman kendiğinden sorunlarını çözen, haklarını savunabilen insana dönüşeceğiz.”

İçtenlikle dolu sevgilerimle,