Aile İçi Çatışmanın Gerçek Kazananı Kim?

Aile içinde anne-baba ve çocuk arasında en basit konularda dahi fikir ayrılığı ve beraberinde gelen çatışma çoğu zaman kaçınılmazdır sevgili dostlar.

Anne ve babalar, genelde, ”Kazan-Kaybet” yönteminden başka bir seçenek bilmezler ve uygulamazlar. Çatışmalar bir güç gösterisi halini alır ve sonunda teslim bayrağını kaldıran bir taraf mutlaka çıkar.

Tartışma sonunda ebeveyn pes ederse anne ve babalar birbirlerini zayıflıkla ve çocuğa yüz vermekle suçlarlar ki bu durum çocuk konusunda yıpratıcı bir süreci beraberinde getirir.

Çocuğa seçenek sunmadan, işbirliğinden uzak, ebeveyn olmanın getirdiği güç ile baskı yaparak istediğini kabul ettirmek ise çocuk yetiştirmede evrensel bir inanış ve uygulama yöntemidir. Bu yöntemle çocukların büyüdüklerinde sorumluluk sahibi olacaklarına inanırlar. Bu davranış öğrenilen bir davranıştır ki elbette hayatın her evresine yansır. Ebeveynler güç ve otoritelerini kullanarak çocuğa bir şey yapmaya her zorlayışlarında, onun kendini denetleme ve sorumluluk edinmeyi öğrenme şansını elinden aldıklarını bilmelidirler. Bu durumda artık çocuğumuz talimatsız ve izin almadan hareket edemez hale gelir.

Çocuğun karara katkısının olmaması, sessiz bir öfkeyi beraberinde getirirken ileriye dönük yüksek bir bedel ödenir.

Çocuğumuzun anne-babanın uyarılarına kulak asmadan istediğini yaptığı durumda ise çocuk kazanmış olsa da bir inat uğruna başına geleceklerden habersiz zaferin tadını çıkarmaktadır. Bu durum çocukları yüreklendirir. Artık taktik bellidir. Öfke nöbetine girme, anne ve babayı suçlu hissettirme ve rahatça kötü sözler söyleme. ”Ben” merkezli olup hep almak ve istediğini elde etmek ne güzeldir onlar için. İşte bu durum ilerde ergenlik, evlilik ve iş hayatına da aynı iştahla yansır.

Çatışmalarda; öfke, zorlama ve ortak fikir yoksa kazanan da yoktur. O anki çocuğun mutluluğu hayatın geneline yansımaz. Hayata karşı hoşgörü ve minnet duygusunu ortadan kaldırır.

Değerli ebeveynler, çocuğumuza karşı güç kullanmak beraberinde çocuğun içine zorbalığı yerleştirir. Ortak çözümle hareket etmek ise onların her ortama katılım isteğini ve özgüvenini arttırır. İçindeki sevgi ve anlayışı ortaya çıkarırken çözüm üretme başarısı, gerçek sorunları yakalamasını sağlar.

Ailenizle birlikte anlayış ve hoşgörünün bol olduğu günler dilerim.