Kars, binlerce yıllık insanlık tarihinin en önemli miraslarından bir tanesi.1064 yılında Selçuklu Sultanı Alparslan’ın fethettiği Karsak ( Kars), Türk Kavimlerine Anadolu yolunu açmış. Moğollar, Akkoyunlular, Karakoyunlular dan sonra 1514 yılında Yavuz Sultan Selim  Osmanlı’ya katmış bu güzel şehri.

Ankara Çıkışlı Doğu Ekspresi ile yolculuk, Kars gezisi için olağanüstü bir deneyim olacaktır diye düşünüyorum. TCDD nin her gün yapılan Ankara-Kars Ankara seferlerinde özellikle tavsiye edilen Kuşetli vagonlarında 4 kişi yolculuk edebilmekte, TCDD tarafından çarşaf, pike ve yastık verilmekte olup koltuklar yatak haline gelebilmektedir. Benim zamanım biraz kısıtlı olduğu için havayolunu kullandım. Havalimanından merkeze 20 dk’ da makul bir taksi ücreti ile ulaşabilirsiniz. Merkezi, tarihi eserleri ve muhteşem kalesi yanında görülmesi gereken yerlere şehir içi günlük turlar ile ulaşabilirsiniz.

 

Ani harabeleri, son derecede büyük bir alanda olup ve içerisinde incelenmesi gereken çok sayıda eser barındırması nedeniyle planlarda bir günden fazla bir zamanın ayrılması gerekmektedir. Anadolu genelindeki ilk Türk camisi buradadır. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Çıldır Gölü, Ardahan İl merkezine 45 kilometre uzaklıkta, deniz seviyesinden 1956 metre yükseklikte ve 25 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır. Çıldır Gölü’nde kışlar çok soğuk olduğu için kasım ayı sonlarında donmakta ve buz derinliği bir metreyi aşmaktadır.

Sarıkamış, gitmeyi umut ettiğim, buruk geçmişi yanında muhteşem manzarası ile kayak sporuna gönül verenlere hitap edebilecek bir kayak merkezi.

Bence bu turlara katılın, hiç araba kiralamayın. Ani harabelerinin büyüleyici atmosferi, çıldır gölünün sarı balığının lezzeti unutulmaz.

Konaklama Her zevke ve bütçeye uygun konaklama imkanı olan Kars’ta; Kars öğretmenevi, hem konumu, hem hijyeni hem de uygun konaklama imkanıyla tavsiye edebileceğim bir yer.

Benim esas favorim, sadece kahvaltı etme imkanı bulabildiğim Hotel Katerina Sarayı, şehirden izole olup merkeze yürüme mesafesinde, tarihi mekanlara yakın, Kars Kalesinin arkasında, tarihin içinde konaklamak isteyenlerin tercih edeceği bir yer. (Yer bulmak için erken rezervasyon şart)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kars mutfağı oldukça zengin. Özellikle hepimizin bildiği ve satın alırken dikkatli olunması gereken bambaşka kültür Kars kaşarının çeşitleri oldukça fazla.1900’lü yıllarda İsviçrelilerin Kafkasya üzerinden Kars’a girmesi ve İsviçre peynir kültürünün aşılanmasıyla Kars gravyer ve kaşar peyniri ortaya çıkmıştır. Kars eski kaşarı, mayalanma ve dinlendirilme aşamalarından sonra yıllandıkça değerine değer, lezzetine lezzet katar.1 yıldan az yıllandırılan kaşar genç kaşar olarak tanımlanır. En doğal peynir olan Gravyer; sodyum, potasyum, kalsiyum, A vitamini ve demir içermektedir. Yemeklerini tatma imkanı bulduğum Yemeklerini tatma imkanı bulduğum Han-ı Hanedan Restauranta canlı müzik eşliğinde tatma imkanı bulduğum Kaz eti, bir nevi mantı olan hangel, umaç helvası, un çorbası, kars böreği, kete, patatesli veya mercimekli erişte pilavı, tandırda kaz çekmesi, piti diğer adıyla bozbaş yemeği benim favori yemeklerim oldu. Kaz Evi de en çok ziyaret edilen, rezervasyon olmadan yer bulamayacağınız bir mekan. Ben şahsen bu durumu deneyimledim.

Kaz Evi Restaurant

 

Bir günün yarı zamanını Kars Kalesi ve birbirine yakın tarihi türbe, cami, köprü için , yarı zamanını da alışveriş için ayırmanız yeterli olacaktır.

 

 

KARS KALESİ

Kaleye bir kere çıkan bir daha Kars’ı ziyaret edermiş derler

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tekrar buluşmak üzere KARS,

Tags: