Annemizden olumlu davranışlar

Yalan söyleyen çocuğumuz neden bu davranışı gösterir? 

Bu durumda bizler nasıl bir tutum sergilemeliyiz?

Değerli Anne ve Babalar,

Öncelikle sizleri rahatlatacak bir konuyu belirtmek isterim. Doğruyu saklayan çocuğumuzun potansiyel usta bir yalancı olmadığını, özellikle 3-7 yaş aralığında doğruyu ya da yanlışı öğrenmeye çabalarken hayal dünyasının onu bir takım yanlışlara ittiğini, bunun çocuk gelişiminin yadsınamaz bir gerçeği olduğunu bilmemiz gerekir. Tek dert,  biz büyüklerde olduğu gibi ilk yalan söylendiğinde duyduğumuz endişe ve bundan sonrası için tekrarına ait duyulan kuşku olacaktır.

 

Peki çocuğu doğruyu söylememeye(yalana) iten nedir?

Gerçeği örtmek isteyen çocuk, gerçek bilinince kabul görmeyeceğini düşünür. Kabul görmeyecek çocuk aşağılanacağı ya da cezalandırılacağı hissine kapılır. Bu hislerdeki çocuk, gerçeğin haricinde yeni bir kurguya gider. Zanneder ki bu kurgu kabul görecek. Halbuki saf ve temiz duygulara sahip çocuğun gerçeği saklaması kolay olmayacaktır.

🤔Esasında anne ve baba, çocuğumuzun bazı yanlış davranışlarında çocuğuna karşı bir yargılama ya da aşağılama yapmamış olsa, çocuk böyle bir kurguya başvurmayacaktır.


Bu durum tespit edildiği zaman bu durumu görmezden mi geleceğiz?

Öncelikle bu durum karşısında aşırı tepkiler vermek, çocuğumuzu panikletecek ve ortamı terketmesine sebep olacaktır. Sakin ve sabırlı olmakta fayda var.


Uzak durulması gereken davranışlar

😞Gerçeği bildiğinizi çocuğumuza “İğneleme” şeklinde belli etmeniz de çocuğumuzun ruh durumunu olumsuz etkileyecektir.

😔Başkalarının yanında bu durumdan bahsetmeniz onu incitecektir.

😔Toplum içinde ”Pembe yalan” dediğimiz size göre zararsız ufak tefek söylemlerin çocuklarda biriktirdiği hissin onları doğruyu söylememeye ittiğini unutmayın.


Yalana Meyil etmemesi için o
lumlu davranışlar hayat kurtarır😉

😄 Yalanın farkına vardığınız durum çocuğumuz tarafından hissedildiğinde koşulsuz sevgiyi göstermemiz onu rahatlatacaktır.

😄Her ahvalde doğru ve dürüst ebeveyn olmanız iyi bir örnek teşkil edecek, bu durum karşısında özellikle dürüstlüğün bahis konusu olması iyileştirici olacaktır.

😄Her insanın bu hayatta istemediği şeyleri yapabileceği, bundan ders alınması gerektiğinin söylenmesi  yine çocuğumuza olumlu yansıyacaktır. 

😄Fırsat kollama zamanı. Bir sonra gerçekleştireceği dürüst davranışı fırsat bilin ve onun yaptığı hareketi takdir edin.

 

Değerli dostlar, bu olumlu davranışlar hayati ve patalojik yalanlara engel olacak, ergen ve yetişkinlikte kendini farklı bir dünyada hissetmesine engel olacaktır.

 

Çocuklarımızla sağlıklı, huzurlu ve dürüstlük dolu günler dilerim.

Tags: